Van Oerparochie tot Stad Bergeijk

Dit artikel verschijnt wegens plaatsgebrek in verkorte vorm , zonder voetnoten en literatuurlijst in het in october verschijnende boek over Bergeijk; Bergeijk stad zonder muren.
Het onderhavige artikel is het wetenschappelijke onverkorte artikel over hetzelfde onderwerp, met voetnoten, bronvermelding en literatuurlijst

Door  Daniel Vangheluwe

 

Het vergeten landschap

 

het vergeten landschapOnze website werd verrijkt met deze prachtig geïllustreerde publicatie.

De schrijver schetst daarin hoe de intense wisselwerking tussen mens en natuur eeuwenlang het landschap van onze Kempen heeft bepaald.

'Het vergeten landschap' is een cultuurhistorisch document waarin Hans Verdonk ons het landschap van het verleden doet herbeleven en het vergeten van dat landschap onmogelijk maakt.

Hij doet meer; hij laat zien dat mede door zijn bezieling en inzet in Bergeijk een luchtkasteel werkelijkheid begint te worden en het vergeten landschap gefaseerd in ere wordt hersteld en zo aan de vergetelheid wordt ontrukt.

 

Piet Aarts, februari 2016

 

 

Voor een toelichting op de publicatie door de schrijver zelf, klik hier  

Voor toegang tot de publicatie, klik hier

 

  

 

Gouden Middeleeuwen - 2

  

Van 25 april - 26 oktober 2014 was in het in Rijksmuseum van Oudheden te Leiden de tentoonstelling “Gouden Middeleeuwen” te zien. Wie die niet heeft bezocht kan op http://historiek.net/de-gouden-merovingische-middeleeuwen-welvarende-periode-met-gezonde-mensen/42372/  nog eens kijken en beluisteren wat hij gemist heeft.

Onderdeel van die tentoonstelling was een afzonderlijke zaal waarin Merovingisch glas werd tentoongesteld. Dit onderdeel van “Gouden Middeleeuwen” is nu als afzonderlijke tentoonstelling gehandhaafd.

Prominent aanwezig, als ‘binnenkomer’ in die zaal, staat daar de Bergeijkse buidelbeker te pronken, die als vererende tekst meekreeg: ’’ …misschien wel het mooiste Merovingische glas van Nederland…”

glazen beker 141109museumtekst glazen beker 141109

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook wordt er een film vertoond die laat zien hoe de glasblazerij te Leerdam erin is geslaagd de buidelbeker en de technisch nog ingewikkelder Merovingische slurfbeker na te maken.
De verlengde tentoonstelling ‘Merovingisch glas’ is te zien tot en met 19 april 2015.

 

Piet Aarts, oktober 2014

Schatgraven onder de Meester Pankenstraat

 

Schatgraven onder Meester Pankenstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

In opdracht van de gemeente Bergeijk werd in 2012-2013 de openbare ruimte ter hoogte van de Mr. Pankenstraat heringericht. De graafwerkzaamheden dieper dan 30-50 cm onder het maaiveld werden archeologisch begeleid door SRE Milieudienst.

Lees meer: Schatgraven onder Meester Pankenstraat (juni 2014)

Gouden Middeleeuwen - 1

 

Hoezo donkere middeleeuwen? De periode tussen 400 en 700, op de rand van de Oudheid en Middeleeuwen, geldt in Nederland als een vage, duistere periode. Veel volksverhuizingen, veel geweld en groot verlies van hoge cultuur.

 

merovingische buidelbeker 141109

Lees meer: Gouden Middeleeuwen - 1 (mei 2014)