Romeinse nederzetting opgegraven in Riethoven

 

Onlangs verscheen het boek met opgravingsverslag van de Romeinse nederzetting met grafveld op de Heesmortel in Riethoven.

Het archeologisch onderzoek vond plaats in de jaren 1982 tot 1993. Dit als gevolg van de oppervlaktevondsten die vanaf 1964 werden gedaan door Johan Biemans en die zeker spectaculair genoemd mogen worden.

Een kort maar boeiend hoofdstuk van Johan Biemans van de ontdekking en eerste vondsten vinden we achteraan in het boek. Het gaat hier o.a. om vroeg-Romeinse scherven en munten, geïmporteerd vanuit Zuid-Italië, zogenaamd Arretijns aardewerk (Arrezzo).

In het hoofdstuk 'Riethoven-Heesmortel - Een gewone of bijzondere vindplaats?' worden twee alternatieve hypothesen over de vondsten gepresenteerd, die van Slofstra en die van Roymans. Bij Slofstra zijn de vondsten het gevolg van relaties van een lokale leider met de Romeinen. Bij Roymans het eigendom van een veteraan die officier was in het Romeinse leger.

Het blijkt hier te gaan om een nederzetting uit de Gallo-Romeinse tijd die vrij groot was, maar zonder Romeinse villa. Gezien de rijkdom van de vindplaats, vooral vergeleken met die van Hoogeloon, wordt deze in het boek getypeerd als een in de kiem gesmoorde of ‘gefrustreerde’ villa. Een nederzetting die zich eigenlijk in dezelfde richting had moeten ontwikkelen als die van Hoogeloon.

Er zijn echter wel veel dakpanfragmenten gevonden die wijzen in de richting van een villa, misschien ergens in de buurt. Deze suggestie wordt in het verslag echter niet gedaan. Mogelijk bevond de villa zich meer in de omgeving van de Paal en stond deze los van genoemde nederzetting. Dit opent wel perspectieven voor toekomstige ontdekkingen.

 

131102 heesmortel-riethoven foto 1

131102 heesmortel-riethoven foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het 282 pagina’s tellende en rijk geïllustreerde boek is in alle opzichten lezenswaardig voor ieder die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis van Bergeijk.

Het boek ligt ter inzage bij het Eicha Museum (in het Teutenhuis) en is daar verkrijgbaar voor € 25,00.

 

Daniël Vangheluwe, november 2013