Opgraving Bergeijk Centrum

 

In de zomer van 2011 is door AAC/Diachron van de Universiteit van Amsterdam een archeologische opgraving uitgevoerd in het centrum van Bergeijk op en rond het marktplein bij de kerk in verband met de herinrichting van het martkplein.

 

U kunt het evaluatierapport van de opgraving inzien. [ PDF-bestand; klik ]

 

grachten bergeijk verkleind 130124

 

klik voor een vergroting ]

 

 

Reconstructie van de ligging van de belangrijkste fasen van de kerkgrachten rondom de Hofkerk van Bergeijk (gestippeld is onzeker).

Met blauw is de oudste omgreppeling (10e-11e eeuw)aangegeven, met groen de jongste omgrachting (12e-13e eeuw).

 

 

 

Foto's van de opgraving nabij de Hofkerk: 

24 januari 2011 nabij hofkerk 1 april 2011 nabij hofkerk

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de meest interessante resultaten is de vondst van een tweede, oudere gracht die de kerk omsloot. De leeftijd van de oudere gracht moet nog worden bepaald, maar hij stamt zeker uit de volle middeleeuwen. De eerste hofkerk dateert van 960. De bedoeling van de gracht of greppel rondom de kerk was vooral beveiliging, status en afbakening van het kerkelijk gebied. Archeoloog Menno Dijkstra die de opgraving begeleidde, zei dat dit kerkelijk centrum ‘uniek’ is voor plattelandsgemeenten in Nederland.

Door de combinatie van archeologisch en historisch onderzoek is een beeld ontstaan van de ontwikkeling van een agrarische gemeenschap die de speelbal werd van grondpolitiek tussen de bisschop van Luik, de aartsbisschop van Keulen en plaatselijke heren van Herlaer, de graven van Loon en de Abdij van Thorn.

De Bergeijkse historicus Johan Biemans kondigt aan dat men na de zomer in 2012 een tentoonstelling in het Eicha Museum over de resultaten van deze opgraving wil houden.

 

juni 2011