Genealogie

 

Genealogie is een vorm van geschiedkunde die zich bezig houdt met voorouderonderzoek dan wel de afstamming van de familienaam en een genealoog is iemand die de afstamming en verwantschap van families onderzoekt.

De resultaten van zo’n voorouderonderzoek kunnen op verschillende manieren worden weergegeven, bijvoorbeeld met behulp van speciale computerprogramma’s. Meer informatie hierover kunt u vinden via publicaties van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en diverse websites over stamboomonderzoek of genealogie waarvan u onderaan deze pagina een aantal links kunt vinden.

 

Op de website 'GeschiedenisBergeijk' worden diverse bronnen voor genealogisch onderzoek genoemd. Veel gegevens zijn te vinden bij archiefinstellingen die vaak ook via internet te raadplegen zijn. Voor Bergeijk, Luyksgestel, Riethoven en Westerhoven is het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHC-Eindhoven) het meest aangewezen adres.
Enkele voorbeelden van gegevens die daar te vinden zijn:
      De doop-, trouw- en begraafboeken (DTB’s) die werden bijgehouden door de kerk tot 1811.
      De burgerlijke stand die werd bijgehouden door de gemeente vanaf 1811.
      Het Bevolkingsregister, dienstbodenregister.
      Oude kadastrale gegevens voor bijvoorbeeld woonhuisonderzoek.
Er zijn ook nog andere bronnen te raadplegen in een archief, maar deze zijn vaak in het Latijn, Frans of oud-Nederlands geschreven en voor een ongeoefend persoon nauwelijks te ontcijferen. Voorbeelden hiervan zijn de Schepenbankprotocollen en de Cijnsboeken van de hertog van Brabant waarover u elders op deze website informatie kunt vinden. Verder hebben archiefinstellingen oude stukken die in zo’n slechte staat zijn dat ze niet meer ter beschikking kunnen worden gesteld. Het doel van de website is juist het toegankelijk maken van deze gegevens.

 

Bidprentjes.
Naast de hiervoor genoemde gegevens zijn bidprentjes een belangrijke bron voor genealogisch onderzoek. Ze bevatten vaak informatie die elders niet verkrijgbaar is. Vanwege de privacywet worden gegevens over geboorten namelijk pas vrijgegeven na 100 jaar, huwelijken na 75 jaar en een overlijden pas na 50 jaar. Bidprentjes echter zijn openbaar en mogen gebruikt worden als informatiebron voor bijvoorbeeld genealogisch onderzoek. Momenteel hebben we diverse collecties bidprentjes tot onze beschikking. Ca. 5000 bidprentjes zijn daarvan al digitaal beschikbaar en hier te raadplegen. Het is de bedoeling om dit aantal in de loop van de tijd steeds uit te blijven breiden.

 

Uit de collectie van Johan Biemans:

Bidprentjes collectie Johan Biemans ]

Overledenen: Parochie Bergeijk 't Hof 1953-2003 en Pastorale Eenheid Bergeijk 2003-2011, collectie Johan Biemans ]

 

Ook bij de Heemkundekring Weerderheem van Borkel en Schaft, Valkenswaard en Dommelen zijn bijna 165.000 bidprentjes te raadplegen via onderstaande link.

 www.weerderheemvalkenswaard.nl/bronnen/bidprentjes

 

Bestaande studies. 
Verschillende leden van de Heemkundekring hebben veel ervaring opgedaan met genealogisch onderzoek. Zie 'Familie Theuws/Theus' en 'Familie Tilburgs/Tilborghs'. U kunt daar zien wat er allemaal mogelijk is en wij hopen dat dit een inspiratiebron is voor het starten van een eigen onderzoek naar uw familie.

 

Heemkundekring Bergeijk e.o. 

Bij de Heemkundekring Bergeijk is een werkgroep Genealogie die u desgewenst op weg kan helpen bij uw speurtocht. De Heemkundekring beschikt ook over een groot aantal fiches van de doop-, trouw- en begraafboeken van Bergeijk. U kunt daarvoor contact opnemen via het e-mailadres van de Heemkundekring ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ), maar u kunt ook op dinsdagavonden tussen 19.00 uur en 21.00 uur terecht in de heemkamer aan de Dr. Rauppstraat 35, 5571 CD in Bergeijk.

 

Websites over genealogie:

www.genealogie.startpagina.nl 

www.geneaknowhow.net  (Internetplatform voor genealogisch onderzoek)

www.meertens.nl  (Informatie over de herkomst familienamen)

www.cbg.nl  (Centraal Bureau Genealogie)

www.ngv.nl  (Nederlandse Genealogisch Vereniging)

www.archiefnet.nl  (Informatie over diverse archieven)

www.rhc-eindhoven.nl  (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

www.wiewaswie.nl   (Zoekmachine naar familienamen)

www.bhic.nl  (Brabants Historisch Centrum in ´s Hertogenbosch)

www.nationaalarchief.nl  (Archieven van de nationale overheid)

www.familysearch.org  (Informatie familiegegevens van de Mormonen)

www.stamboomzoeker.nl  (Personen zoeken in stambomen op internet)

www.genver.nl  (Gedigitaliseerde akten per provincie)

 

Hans Verdonk, april 2012